Saygıdeğer Öğretmenlerim,
Eğitimci olan herkes bilir ki alınan eğitimlerde, dinlenilen seminerlerde hep, olması gerekenler anlatılır. İdareden başlanılıp, veli iletişimine kadar hep doğru yapılması gerekenler izah edilir. Çoğunlukla bu eğitimlerde içimizden şunu geçiririz ; “Bizim idareci ile bu anlatılanlar biraz zor gerçekleşir, bizim kadroda bu kadar donanımlı personel yok, bizim personel ile bunlar nasıl olacak,” gibi.
Eğer bu söylemleri siz de içinizden geçiriyorsanız, bu konu hakkında şu düşüncelere sahip olmalısınız;
- Ya bu zincirin zayıf halkası olduğunuzu kabul edecek ve zayıf yönlerinizi güçlendirmenin yollarını bulmaya çalışacaksınız,
- Ya da kendinizi öğretmen arkadaşlarınızdan daha yeterli görüyorsanız, tüm sorumluluğu üzerinize alarak işi yapmak size düşüyor demektir.
Bu durumda izlenecek iki yolda nasıl ilerlenir, izah etmeye çalışalım;
1.yol
Öncelikle birinci düşünceden yola çıkarak yapılacakları belirlememiz gerekmektedir. Yani; evet, diyelim ki biz bu zincirin zayıf halkasıyız. Kendimizde yetersiz olduğunu düşündüğümüz yanlarımızı, en azından kendimize dürüstçe itiraf etmeliyiz. Sanırım bu yolda en zoru, bunu itiraf etmemiz olacaktır. Genelde hep güçlü yönlerimiz ile takdir edilmeye alışık olduğumuzdan zayıf yönlerimizi itiraf etmek, kendimizi zayıf hissetmemizi sağlayacağından bundan kaçınırız.
Bu yanlış düşüncemizi şu şekilde düşünerek düzeltebiliriz; güçlü yönlerimizi güçlü yapan, zayıf yönlerimizdir. Zayıf bulduğumuz yönlerimizi kamuflaj etmek adına, hep güçlü olan yönlerimizi daha da güçlendirmek isteriz. Mesela; bilgisayar alanında iyi olan bir kişinin insan ilişkilerinde zayıf olduğu bilinen bir gerçektir veya bu durumun tam tersi gibi.
Şimdi, her zamankinden biraz daha cesur davranarak, zayıf yönlerimize odaklanalım. Aşağıdaki notlarımızı okurken her maddede kendinizi görmenizi tavsiye ederiz. Makalemizi okurken “Ben yönetici değilim,” demekten sakının. Çünkü şunu gözden kaçırmamak gerekir ki, okul idaresi müdürün, müdür öğretmenin, öğretmen öğrencinin yöneticisidir. Bundan dolayı hangi satırı okursak okuyalım, her maddede kendimizi görmeye çalışalım.
Eğer kurumda yönetici konumundaysanız, izlemeniz gereken başlıca çözüm alternatifleri şunlardır;
- Zayıf bulduğunuz alanla ilgili en az 3 kitap okumalı ve online eğitimlere katılarak kendinizi geliştirmeye gayretli olmalısınız.
- Kitap okumaya veya eğitim almaya zamanınız yok ise, işe zaman yönetimi eğitimi alarak başlayabilirsiniz. Herkesin mutlaka bir zamanı vardır. Yeter ki başarmayı isteyin.
- Beraber olduğunuz öğretmen arkadaşlarınıza karşı 180 derece performans analizi yerine, 360 derece performans analizi yapmalı, astın üstü değerlendirmesine olanak sağlamalısınız. Ölçemezsek yönetemeyiz, yönetemezsek geliştiremeyiz.
- Kendinizi doğru tanıtmanız ve öğretmen arkadaşlarınızı doğru tanımanız, size büyük kolaylık kazandıracaktır.
- Yapılan analizler üzerine hedefler belirlemeniz ve öğretmenlere bu hedeflere olan katkısını kendileri ile paylaşmanız, öğretmenlerin motivasyonunu artırmaya olumlu etki sağlayacaktır.
- Otoritede abartıdan kaçınmalısınız. Çünkü otoritede fazla abartı, yöneticiyi yanıltır. Dozunda otorite, yöneticiyi doğru yönlendirir.
- Geri bildirimleri sadece yönetimin değil, öğretmenlerin de yapabilmesine imkan sağlamalısınız. Öğretmenin size yapacağı geri bildirimde gizlilik, karşı tarafa güven verebilmeniz için oldukça önemlidir.
- Kariyer Yönetim Sistemini iyi kullanmalısınız.
- Öğretmenlere, hizmet ve kurum kültürünü doğru anlatmalısınız.
- Öğretmene yapacağınız görev dağılımını, görev tanımı ile sağlamlaştırmalısınız. Çünkü yanlış iş yapmak ile işi yanlış yapmak aynı şeydir ve başarıyı olumsuz etkiler.
- Sınırları iyi belirlemelisiniz.
- Öğretmeni doğru ve iyi tanımalısınız. Sadece şikayet olduğu zaman değil, öncesinde öğretmeni yakından tanımaya çalışmalı, geliştirilebilir yönlerini desteklemelisiniz.
- Şeffaf olmaya özen göstermelisiniz. Mesela; “geniş çalışma saatleri” ifadesi yerine, “çalışma saatlerimiz sabah 07:00 akşam 20:00 arası” ifadesini kullanmalı, “Hayır” yerine “bakarız, olabilir,” gibi belirsiz ifadelerin kullanımından kaçınmalısınız.
- Mobbing yaptırımından uzak durmalısınız.
- Açık kapı politikasını dengeyi koruyarak uygulamanız, verimin artmasına olumlu etki sağlayacaktır.
Eğer kurumda eğitimci konumundaysanız, izlemeniz gereken başlıca çözüm alternatifleri şunlardır;
- Zayıf bulduğunuz alanla ilgili en az 3 kitap okumalı ve online eğitimlere katılarak kendinizi geliştirmeye gayretli olmalısınız.
- Hayattaki her durum ve olayı, yaşayıp tecrübe ederek öğrenemeyiz. Bunun için kendi tecrübelerini kaleme almış değerli yazarlarımızın kitaplarını bolca okuyarak, tecrübe edemediğiniz konular hakkında öncesinde fikir sahibi olmaya çalışmalısınız.
- Ömür boyu öğretebilmek için, ömür boyu öğrenmeye gayret etmelisiniz. Mesela; Haltercilerin kısa dahi olsa ağırlık kaldırmaya ara vermesi, mevcut performansında düşüşe gitmesine sebep olmaktadır.
- Kurum kültürünü iyi anlamış olmak ile beraber kurum kültürüne saygı duymalısınız.
- Çözüm odaklı olmalı, mevzuyu uzatmadan çözüm yoluna gitmelisiniz.
- Olaylara profesyonel yaklaşmaya özen gösteriniz. Bu yaklaşım sizi, konuları kendiniz ile kişiselleştirmenizden kurtaracaktır.
- Eğitimci olarak kendi alanınıza, en az uygun yeterlilik seviyesinde hakim olmalısınız.
- Az çaba ile çok sonuç elde etmenin yollarını öğrenmeli, stratejik yaklaşımlar hakkında hap bilgiler edinmelisiniz.
- Olumlu değişen gelişimi takip etmelisiniz.
- Yöneticinize bildireceğiniz her bir sorun için en az 2 çözüm önerisi sunmalısınız. Bu, sizi kısa sürede çözüme kavuşturacaktır.
2.yol
Eğer kendinizi yeterli görüp, öğretmen arkadaşlarınızın zayıf olduğunu düşünüyorsanız,
- Usta-çırak ilişkisi mantığında bilgi transferinde bulunmalısınız.
- Kendinizde yeterli gördüğünüz alanla ilgili data paylaşımı yapmalı, hap bilgilerden kurtarıcı yolları öğretmen arkadaşlarınız ile paylaşmalısınız.
- Stratejik davranmalısınız.
- Planlı hareket etmeye özen göstermelisiniz. Bu, hedefe odaklanmanızda dinamik olmanızı sağlayacaktır.
- 3 gün sonraya yapılacak olan her bir program için, 3 gün öncesinden sabahtan akşama kadar olan program akışının her dakikasını planlamanız, eksik veya zayıf olan mevzuları tamamlayabilmeniz için size zaman kazandıracaktır.
- Büyük hedefe giderken, önce küçük hedefler belirlemelisiniz. Küçük adımlar beraberinde büyük adımları getirir.
- En önemlisi asla ve asla mükemmel olduğunuzu düşünmeyin. Bu düşünce sizin gelişmenizi engeller.
Sonuç olarak güzel neticeler, zorlu yollardan geçer. Önemli olan bu yolda sabırlı ve özverili olmalı, zayıf yanlarımızı güçlendirme yoluna giderek, daha verimli olmaya özen göstermeliyiz.
Saygılarımla.