18.4 C
Türkiye
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Bana Nitelikli Öğretmeni Anlat

Saygıdeğer Öğretmenlerim,

Sizi ortalama öğretmenlerden farklı kılan şey nedir?  Bilgi arayışında olmak, öğrenmeye istekli olmak, öğrencilere değer katmak, yeniliklere açık olmak mı? Yoksa “Ben zaten öğretmen oldum, eğitimimi tamamladım, mezun oldum bitti,” diye mi düşünüyorsunuz?

Nitelikli öğretmen, öğrencilerini başarıya tırmandıran öğretmendir. Nitelikli olmak yarın okula gideyim, dersimi anlatıp eve geri geleyim yaklaşımı değildir. Bunu yapan öğretmen, sıradan bir öğretmendir.

Burada ileriye doğru gitmek isteyen öğretmenlerimize kapıyı aralayan alternatifleri hatırlatmaya çalışacağız. Araladığımız kapıdan diğer kapılara geçerek hızla ilerlemek, sizin elinizde.

Nitelikli öğretmen olmak için sahip olunması gereken bazı özellikler;

  • Sınıfta öğrencileri etkiniz altına alın. Olumlu anlamda tabi. Yaptıklarınız, anlattıklarınız, davranış kalıplarınız, kullandığınız kelimeler öğrencileri etkilemelidir.
  • Sorumluluk almalısınız. Sorumluluğu özel olarak tanımlamak gerekirse; aldığınız kararların ve yaptığınız işlerin sonuçlarına katlanabilme yeteneğidir. Mesela; genelde öğrenci yüksek not aldığında öğretmen durumu “Dersi çok sade ve onların anlayabileceği şekilde anlattım, bunun için çok çalışma yaptım,” şeklinde değerlendirir. Fakat düşük not aldığında “öğrenci bi acayip, evde çok az çalışmış, soruları da dikkatli okumamış, birazda hastaydı sanırım,” şeklinde değerlendirir. Başarı ve başarısızlığı üstlenebilmek, sorumluluktur.
  • Bahanelere sığınmadan, imkanları görebilmek nitelikli öğretmen için şarttır. Başarmak için bir yolumuz değil, birçok yolumuz var. Yaşanabilecek hatalar tabi ki olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, silgimiz kalemimizden önce bitmemeli.
  • Kendinize yatırım yapın ve bol bol kitap okuyun. Tüm yatırım türleri arasında kendisini en hızlı amorti eden yatırım, kişinin kendisine yaptığı yatırımdır. Okuduğunuz bir kitap ya da aldığınız bir eğitim size her şeyi öğretemez. Evet, bir şeyi veya birden fazla şeyi öğretebilir. Fakat her şeyi öğretemez. Kitaptaki bir cümle ya da derste kullanılan etkili anlatım tarzı bize bir şeyler öğretir. Hatta bazılarının sıkıcı olması bile neyin sıkıcı olduğunu veya hangi anlatım şeklinin kullanılmaması gerektiğini öğretir. Fakat bizim bunlardan daha fazla şeyi öğrenmeye ihtiyacımız var. Bunun için devamlı okumalı, kendimizi geliştirmeye devam etmeliyiz. Doğru kitapları devamlı okumadan, kişisel gelişimin ilerlemesi mümkün değildir.
  • Sınıfın başarı durumu kadar, diğer sınıfların da başarı ortalamasına hâkim olmalıdır. Mesela; Sınıfımızda yaptığımız sınavda en yüksek notu 96 ile birkaç öğrencimiz aldı. Devamındaki öğrencilerde bu notu takip eden değerlere sahip. Bizde sınıfın genel başarısının yüksek olduğunu düşünüyoruz. Diğer sınıftaki öğrencilere baktığımızda tüm sınıfın ortalama olarak 100 aldığını görüyoruz. Böyle bir ortalamada alınan 96 notu, başarıdan sayılmamalıdır. Ya da tüm öğrencilerin ofis programlarına makro düzeyde hâkim olduğu bir ortamda, sizin sınıfınızın Exceli orta seviyede öğrenmiş olması, size yeterli gelmemelidir. Bunun için diğer sınıfların başarı durumlarını kıyaslama yaparak, öğrenmeliyiz.
  • Değişen müşteri talepleri gibi değişen veli talepleri de vardır. Nitelikli bir öğretmen değişen veli taleplerini bilmelidir.
  • En nitelikli öğretmenleri, veliler tavsiye üzerine isterler. İyi öğretmenleri kendi velileri yakın çevrelerine şiddetle tavsiye eder. Bu biraz network sistemine girmektedir. İnsan ağını genişletmek. Başarılı olduğunuz zaman iş aramazsınız, iş sizi bulur. Özellikle mesleğe yeni başlayan öğretmenlere tavsiyemiz, kurumlarında veliler tarafından tavsiye edilen öğretmen arkadaşlar ile istişare ederek, kazanım sağlamaya çalışmalarıdır. Bilgi birikimi yüksek olan öğretmenler ile etkili iletişim halinde olmaya özen gösterin.
  • Birçok konuda fikir sahibi olmaya çalışın. Her gün yeni terimler ve kavramlar duymaya başlıyoruz. Yeni yazılımlar ya da eğitim alanları karşımıza çıkmaya başladı. Değişik sistem, yapı, program ve teknik isimlerini görmeye başladık ki, bunların hepsini bilmemiz mümkün değil. Evet uzmanlık alanımız öğretmenlik olsa da diğer konular hakkında temel bilgilere vakıf olmalıyız.
  • Öğrenme eğrisi yöntemi ile hızlı gelişim sağlayın. Mesleğe ya da farklı branşa yeni başladığınızda hata yapma oranınız yüksektir. Fakat zamanla bu hata oranı aşağıya inmeye başlar. Çünkü her gün biraz daha fazla doğruyu yapmayı öğrenirsiniz. Zamanla hata yapma oranınız düşük olmaya başlar. Öğrenme eğrisi, yeni başladığınız işi nasıl ve ne kadar sürede öğreneceğinizi gösterir. Öğrenme ilk başladığı zaman yavaş başlar. Devamında pratik bilgilerle sıkça tekrar yaparak hızlı öğrenme gerçekleşir. Ve kısa zamanda az da olsa tecrübe sahibi olunmaya başlanır. Öğrenme eğrisi yüksek olan kişiler için “Hemen işi kavrar, çok hızlı öğrenir,” tanımı yapılır.
  • Mesleki gelişim eğitimlerine katılmaya özen gösterin. Zaman konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, teknolojinin kolaylaştırdığı imkanlardan biri olan online eğitimlere katılabilirsiniz. Online eğitimlere katıldığınızda “Eğitimlere katılıp ne yapacaksın, sertifikalar bir işe yaramıyor,” diye etrafta söylenen ve sizin moralinizi bozmaya çalışan kişiler olabilir. Bu tür eğitimler hata oranınızı düşürmek için alınmalıdır. Amacımız sertifika toplamak değil, kendimize yatırım yaparak daha nitelikli bir öğretmen olmaya çalışmaktır.
  • Kurumda değişen yeni koşullara hızlı uyum sağlanmalıdır. Buna bağlı olarak hızlı cevap verme ve geri dönüşü daha hızlı yapmaya özen gösterilmelidir. Treem firmasının yaptığı araştırmaya göre; eğer şirketler kendilerine gelen şikâyete 24 saat içerisinde geri dönüş yaparak cevap verirseler, şikâyet eden müşterilerin %70`i yola aynı şirket ile devam etmek istemekteler. Eğer geri dönüş 3 gün içerisinde olursa bu oran %45`e, eğer geri dönüş bir haftayı geçerse bu oran %10`lara kadar düşmektedir. Hızlı cevap vererek dönüşler yapmak, velinin ve öğrencinin eğitime bizim ile devam edebilmesi için önemlidir.
  • Proaktif yaklaşıma sahip olun. Yani, müdahale edebileceğiniz, size bağlı olan ve değiştirebileceğiniz işlere odaklanmalısınız. Bu nitelikli öğretmenin en önemli özelliğidir. Başarısız olunan durumlar, başarmanın kaynağı olarak değerlendirilmeli, asla şikâyet edilmemelidir. Neyin yanlış gittiği ile ilgili çözümleme yapılmalıdır. Yanlış giden şeylerde neyi değiştirebileceğini tespit ederek kolları sıvamalı ve çalışmaya başlanmalıdır.
  • Ulaşmak istediğiniz hedefleri önceden belirleyin. Hedefler belirleyin ve var gücünüz ile bu hedefleri gerçekleştirmek için uğraşın. Yorgunluk geçici bir durum, yılgınlık söz konusu bile olmamalıdır.
  • Önemli işleri kendiniz için öncelik haline getirin. Belirlediğiniz hedefe giderken yapılması gereken işleri belirlemeli ve bu işleri sınıflandırmalısınız. Bunlardan öğrenci, veli gibi önemli olanlara öncelik verin. Zaman harcayan önemsiz işlerle vakit kaybetmeyin.
  • Öğrencilerin kazanmasını teşvik edin. Sınıftaki öğrencilerin motivasyonunu önemseyin. Kazan kazan durumunun oluşmasına özen gösterin. Yapabileceğiniz her şeyi yapmak için geri adım atmayın.
  • Sinerji oluşturun. İşlerin paylaşıldıkça kolaylaştığını ve kalitesinin arttığını bilerek, sınıfta ya da öğretmenler arasında sinerji oluşturmaya özen gösterin. Hiç kimse bütün işleri tek başına halledemez. İş bölümü veya görev dağılımı yapılarak işler kaliteli ve hızlı şekilde tamamlanmalıdır.
  •  Derse başlamadan önce tüm hazırlıkları tamamlayın. Yol üstünde değişiklik yapmayı, eksikler ile karşılaşmayı sevmeyen nitelikli öğretmen, işe başlamadan önce mutlaka planlama yapar.

Unutmayalım ki, öğrenmek beşikten mezara kadar, hayat boyudur.  Olduğu yeri yeterli gören ve durmaya başlayan öğretmeni, zamanla herkes geçmeye başlar.

Saygılarımla.

Son Okunanlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

81TakipçilerTakip Et
spot_img

Son Yazılar