18.4 C
Türkiye
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Bilmem Anlatabildim mi?

Saygıdeğer Öğretmenlerim,

Günlük hayatımızda tanıdığımız ve tanımadığımız birçok kişiyle iletişim kurarız. İletişim kanalımızda olan yakın çevremizde birçok kişiler vardır. Veli, müdür, öğrenci, öğretmen arkadaşlarımız, aile çevremiz, arkadaş çevremiz, alış-veriş yaptığımız esnaf vb. liste uzayıp gitmekte.

İletişim, insan ilişkilerindeki durumlarda hayati önem taşımaktadır. Çünkü iletişim, anlaşmalara yol açtığı gibi tartışmalara da sebep olmaktadır. CRM tarafından yapılan bir araştırmada, iletişimden kaynaklı iş kaybı oranının %80 olduğu söylenilmektedir.

İletişim iki kanaldan gerçekleşir. İlk başta iletişim sinir kanalları ile mikro düzeyde gerçekleşir. Sonrasında ne şekilde, hangi kanalla ilettiğimizdir ki, bu da makro düzeydeki iletişimdir.

İletişimde 4 hedef alıcımız vardır;

  1. Kendimiz ile iletişim,
  2. İkili iletişim,
  3. Grup içinde iletişim,
  4. Kitle önünde iletişim.

Gelin şimdi bu 4 hedef kitle üzerine bir değerlendirme yapalım;

  • Kendimiz ile İletişim

İnsanlarla iletişimin beşiği, kendimiz ile iletişimdir. Bunun için tüm iletişim hedeflerinden en önemli olanıdır.

Kendinizi anlamazsanız, kendinizi karşı tarafa anlatamazsanız. Kendinizi nasıl hissettiğinizi bilemezseniz, kendinizi yönetemezsiniz. Zaman yönetimi, Algı yönetimi, Stres yönetimi… Tüm bu ve daha fazla yönetimlerin birinci kuralı, kendini tanımaktır.

Kendimizle ne kadar sağlıklı iletişim kurabilirsek, etrafımızdaki insanlara iletmek istediğimiz mesajı o kadar doğru iletmiş oluruz.

Bunun yanında kendimiz ile doğru iletişim kurabilmemiz için bazı temel teknikleri bilmemiz gerekir. Bunlardan başlıcaları; duygularımızı nasıl yönetebildiğimizi ve olayları nasıl algıladığımızı anlayabilmemiz için farkındalık tekniklerini, öfke kontrolü ve empati noktasında oto kontrol tekniklerini bilmemiz gerekir. Tüm bu teknikler, kendimiz ile iletişim noktasında önemli bir anahtar olduğundan bize büyük katkı sağlayacaktır.

  • İkili İletişim

İkili iletişim kınamadan, eleştirmeden, yargılamadan önce sadece karşıdakini anlamaktır. İletişimi tıkayan kanalların başında, karşıdakini anlamamak vardır. Burada hak vermekten bahsetmiyoruz. Anlamak; olaya ya da konuya karşıdakinin gözünden bakabilmek ve objektif olabilmektir. Yüksek tansiyonlu tartışmaların genelde ana sebebi, karşı tarafı doğru anlamamaktır.

Bu yönümüzü geliştirmek için öğrenmemiz gereken temel tekniklerin başında, Empati ve Aktif Dinleme Eğitimi gelmektedir.

  • Grup İçinde İletişim

Grup içinde iletişiminiz güçlü ise, sınıf yönetiminde daha başarılı olabilirsiniz. Farklı bakış açısı, kültür veya kişiliğe sahip öğrencileri, tek konu üzerine odaklayabilmek ve aynı ortamı huzur içinde paylaşabilmek için grup için iletişimimizi güçlendirmeliyiz.

İkili görüşmelerde öğrenci veya veli, açıkça itiraz etmekten çekinebilir. Grup içinde itiraz edilmesi birbirlerinden güç aldıkları için daha sık karşılaşılan bir durumdur.

Grup içinde iletişimimizi güçlendirmek istiyorsak, Etkili İletişim ve Hitabet Eğitimi programlarına katılarak, kendimize yatırım yapabiliriz.

  • Kitle Önünde İletişim

Kitlesel iletişimin çok farklı çarkları vardır. Dar ve geniş kitlelere seslenmek veya farklı kitlelere bilgi ve eğitim içerikli konuşmalar yapmak gibi. Bunun için hitabet kurallarını çok iyi biliyor ve uyguluyor olmalıyız.

Ses kullanımı, mizah, nefes kullanımı, konudan konuya geçişlerde konuları birbirine bağlama noktasındaki teknikleri bilmemiz oldukça önemlidir.

Tüm bu hedef kitleler üzerine, kişisel bir değerlendirme yapmamız gerekirse, biz iletişim noktasında ne kadar iyiyiz?

“Gayet güzel konuşuyorum,” diyebiliriz. Fakat bu değerlendirme bizim iletişimde iyi olduğumuz anlamına gelmemelidir. Çok konuşmanın, iyi iletişim becerisi olduğu sanılmasın. Çünkü iletişim, bizim ne anlattığımız değil, karşı tarafın ne anladığıdır.

Saygılarımla… 

Son Okunanlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

81TakipçilerTakip Et
spot_img

Son Yazılar