18.4 C
Türkiye
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Kişisel Markamızı Doğru Oluşturalım

Saygıdeğer Öğretmenlerim,

Markalaşma; Mutluluk denilince akla gelen isim ya da kâğıt peçete isterken “Selpak verir misin?” demek ya da sürülebilen çikolata isterken “Çokokrem var mı?” diye sormaktır. Yani bir bakıma, ürünün marka ile bütünleşmesi, zamanla ürünün isminin markanın kendisi ile anılmasıdır.

Öğretmenlikte markalaşma; “İbrahim öğretmen” demek yerine, “gülen öğretmen, oyun oynayan öğretmen, kızan öğretmen, sinirli öğretmen, sıfırcı öğretmen” şeklinde anılmaktır.

Kişisel Markamızı oluştururken kendimizi şirket sahibi olarak düşünmeliyiz. Bunun için kurmak istediğimiz şirketin önce zayıf ve güçlü yönlerini görmeliyiz. Bunun ilk adımı kendimize bireysel swot analizi yapmamızdır. Yapacağımız swot analizi ile fark edeceğimiz zayıf yönlerimizi güçlendirmeli ve güçlü yönlerimizi ön plana çıkarmalıyız. Devamında şirketimizde eksikleri tespit etmeli ve görülen eksikleri temin ederek, gidermeliyiz. Daha sonra yavaş yavaş şirketimiz kendi sektörüne atılmaya başlayabilir. Evet, artık siz kendi şirketinizin sahibisiniz. Fakat şirketinizi oluşturmak kadar, uzun soluklu sürdürülebilir olmasına da dikkat etmelisiniz. Kurduğunuz markayı koruma altına almalısınız. Çünkü markanın da bir yaşam evresi vardır. Doğmak, büyümek, ölmek gibi.

Kişisel marka doğru oluşturulursa, kişinin kendisinden daha uzun ömre sahip olabilir. Kişi vefat ettikten sonra dahi, kişisel marka yaşamaya devam eder. Evliya Çelebi gibi, Mimar Sinan gibi, Osmanlı Devleti gibi…

Peki,

Sürdürülebilir Kişisel Markamızı oluşturmak için nelere dikkat etmeliyiz?

  • Kişisel markanızı oluştururken yapmanız gereken ilk iş, kişisel hikayenizi doğru oluşturmaktır. Bunun için de kendinize bir yol haritası çizmelisiniz. Şimdi size cevabını kendinize vermenizi istediğimiz bir soru sormak istiyoruz.

Sizin kendi hikayeniz nedir?

İnsanlara kendi hikayenizi (kendinizi) nasıl anlatırsınız?

Aslında bu soru, bizim cevabını en iyi bildiğimiz sorudur. Fakat bir o kadar da cevabını verirken zorlanacağımız sorudur.

  • Devamında Kişisel Marka İmajını doğru oluşturmalıyız. Nasıl algılanmak, insanlar üzerinde nasıl izlenim oluşturmak istiyoruz? Bu sorulara olumlu cevap vermek istiyorsak dış görünüşümüze, konuşma tarzımıza, beden dilimize, iletişim şeklimize dikkat etmeliyiz. Bu unsurlar olumlu marka oluşturmakta oldukça etkilidir. Hatta başka kişiler hakkında yaptığımız yorumlar dahi karşı tarafa, bizim hakkımızda fikir sahibi olmalarını sağlar. Mesela; öğretmen olarak sürekli velilerimizin bizi zorlayan konulardaki yaklaşımlarını mevzu ediyorsak, bu durum karşı taraftan, bizim velileri anlamadığımız fikrinin oluşmasını sağlar.
  •  İmaj, kişinin kendisi hakkında karşı taraf ile iletişime geçmeden, karşı tarafta uyandırdığı izlenimdir. Bunda kişi önce öz imajını doğru oluşturmalıdır. Kendi iç aynamızda kendimizi görme biçimimiz sayesinde, oluşturmak istediğimiz doğru imajı tamamlayıp, dışarıya iç aynadaki hoş görüntüyü aksettirmeliyiz.

Dış İmajı, yapıcı ve yıkıcı olmak üzere iki sınıfta ele alalım:

  1. Yapıcı imaj: sembolik olarak bizi tanımlayan görsel kimliğe dikkat etmek, sade ve asil kıyafetler tercih etmek, kol manşetlerinin bileği geçmemesi, pantolon veya etek paçalarının yere değmemesi, saat ve alyansın dışında aksesuar takılmaması, sade renklerin tercih edilmesi, konuşmaya başlamadan önce konuşanın sözünün bitmesinin beklenilmesi ve sonrasında müsaade isteyerek konuşmaya başlanılması, sorun çözerken sakinliği koruyarak yapıcı yaklaşılması, samimi ve etkili iletişim kurulması vb.
  2. Yıkıcı imaj: Dar kıyafetler giyilmesi, baskılı veya yazılı tişört giyilmesi, tercih edilen kıyafetin öğretmenlik mesleği ile örtüşmemesi, fazla aksesuar kullanılması, ceketin alt düğmesinin iliklenmesi, ceketin dış cebinde kalem taşınması, konuşan kişinin dinlenmemesi, sorun çözerken agresif tavırlar sergilenmesi vb.
  • Kişisel markamızı oluştururken taklit edilecek kişilerin, yol gösterici olmaları önemlidir.
  • Diğer bir husus, kişisel markanızın mesleğiniz ile örtüşmesidir. Öğretmenliğin örnek davranış ve tutumlar ile toplumda saygın kişiler olarak kabul edildiğini asla unutmayın. “Öğretmen gibi…” benzetmelerini hangi olumlu tutumlarda örnekleme yapıldığı doğrusundan yola çıkarak, bizde bu olumlu davranışları sergilemeliyiz.
  • Bilinçli risk alarak, cesur olmalısınız. Ünlü kâşif Christoph Colomb`un dediği gibi; “Kıyının gözden kaybolmasından korkuyorsan, okyanusu geçemezsin.” Burada dikkat etmeniz gereken husus, alacağınız riskler hesaplanabilir olmalıdır. Alacağınız riskleriniz, zayiata mahal vermeden, en kötü sonucu hesap ederek alınacak kararlardan olmalıdır.
  • Hatalı süreçler düzeltilerek yola devam edilmelidir.
  • Yapamayacağınız programları, planlarınıza dahil etmemelisiniz.
  • İtibar markayı etkileyen bir unsurdur. İnsanların size karşı olan olumlu itibarları markanızı yukarı çıkartacaktır.
  • Ulaşılabilir hedefler belirlenmelidir.
  • İşinizi iyi yapmanız sizi iyi bir marka sahibi yapmaz. Kişisel markanızı yaptığınız iş kadar, insanlarla olan iletişiminiz de etkiler. Hedef kitleniz olan insanlar üzerinde bıraktığınız algı, dürüstlük, güvenilirlik, samimi, agresif vb. bunların hepsi, markanızın algılanma biçimidir.
  • Marka amacına odaklanmalıdır. Amacı çağrıştırması gerekir. Amacınız misyon ve vizyonlarınızı desteklemelidir.
  • Kişisel markanızın temelinde ne yattığını ve kimlere hitap ettiğini bilmelisiniz.
  • Mesleki markada kalite, işine geleni değil doğru olanı yapmaktır.
  • Mesleğinizin standartları ne, bunu çok iyi bilmelisiniz. Bu standartların üstünde kalmaya dikkat etmelisiniz.

Saygılarımla.

Son Okunanlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

81TakipçilerTakip Et
spot_img

Son Yazılar