Saygıdeğer Öğretmenlerim,
Eğitim, diploma aldıktan sonra bitmeyen, ömür boyu devam eden uzun bir yoldur. Asıl eğitim, mezun olduktan sonra başlar. Yakın zamanda, Ömür boyu öğrenme imkanı, yaşam boyu öğrenme fırsatı ifadelerini sıkça duymaya başladık. Peki, bu öğrenme imkanları nelerdir?
Kendi piyasasında isim yapmış birçok firmalar ve şirketler, kendi çatısında iş imkânı sunduğu çalışanlarına, ömür boyu öğrenme imkânı sunmaya başladı. Üretim, lojistik, tekstil vb. alanlardaki şirketlerde buna dahil. Alanı eğitim olmayan sektörlerin dahi çalışanlarının eğitimine bu kadar önem vermesi, eğitim açısından olumlu bir gelişmedir. Özellikle Z kuşaklarının iş verende aradığı iş imkanları arasında, en üst sırada yer almaktadır. İş mülakatlarında “öğrenmeye açığım,” ifadesi ile kendini tanıtmak, iş verenlerin aradığı kriterler arasındadır.
Bunun için asıl alanı eğitim olan biz öğretmenler, bu konuya 2 kat daha dikkat kesip, yoğunlaşmalıyız.
Özellikle içinde bulunduğumuz dijital çağda, eğitim ve daha fazla alan dijital platforma taşınmış durumda. Bu da bilgiye ulaşmada bize kolaylık sağlarken, zaten geniş olan eğitim alanına birçok alan daha eklenmesine fırsat vermiş oldu. Dijital yazarlık, web tasarımcılığı, dijital pazarlama stratejileri gibi. Değişen olumlu gelişimi yakalamak için bizde sürekli kendimizi geliştirme çabasında olmalıyız.
Gelişimin ilk basamağı kitap okumak, hatta çokça kitap okumaktır. Kitap tercihinde, rastgele kitap tercih etmekten kaçınmalıyız. Kitap seçerken bilgi kirliliğine maruz kalmamak için, seçici olmalıyız. Güvenilir yayınevlerinden, (Çamlıca yayınevi) kaliteli yazarların kitaplarını okumak, birçok bilgi kirliliğinden bizi koruyacaktır.
Daha önceki yazımızda açıklamaya çalıştığımız gibi, hayattaki her durumu tecrübe etmemiz mümkün değildir. Bunun için önceden tecrübe edemediğimiz konular hakkında çokça kitap okumamız, bizi tecrübe sahibi yapacaktır. Sürekli kitap okumak, doğru bildiğimiz yanlışlarımızı fark etmemize ve bu yanlışı nasıl düzeltmemiz gerektiği konusunda fikir sahibi olmamıza katkı sağlayacaktır.
Gelişmenin ikinci basağı alanımız ile ilgili, eğitimlere ve seminerlere katılmak, online eğitimleri takip etmek olmalıdır. Bu konuda ki istikrarlı devamlılığımız, zamanla olumlu gelişmeler kazanmamızı sağlayacaktır.
Öğretmen kelimesinin TDK’deki açıklaması; Mesleği bilgi öğretmek olan kimse, hoca, muallim, muallimedir. Eğitimci olarak bizde öğretmek için öğrenmeye, öğrenmek için eğitim almaya ve kitap okumaya devam etmeliyiz.
Saygılarımla.