18.4 C
Türkiye
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Veli Toplantısına Hazırım

Saygıdeğer Öğretmenlerim,

Nihayet beklenen gün geldi. Günlerden veli toplantısı günü. Veliler akıllarındaki sorulara cevap bulmak, beklentilerini dile getirmek, müfredat dışı etkinliklerden haberdar olmak, en çok da öğretmenleri tanımak için veli toplantılarını merakla beklerler.

Eğitim-Öğretim yılı boyunca yılda en az üç defa yapılan veli toplantılarının en önemlisi, ilk veli toplantısıdır.  İki ve üçüncü veli toplantılarında öğrencilerin genel durumu hakkında bilgi vermek, davranışsal sorunlara çözüm bulmak, yeterlilik düzeylerini değerlendirmek, destek alması gereken konularda yardım sağlamak üzerine istişareler yapılır. Fakat ilk veli toplantısı dönemin sürecini belirleyen, ilk intibaların oluşacağı toplantıdır.

Veli toplantısında bilgi paylaşırken, bizlerde bir taraftan veri toplamaya çalışmalıyız. Velilerimizin genel korkusu okul ve öğretmenden yana hayal kırıklığına uğramaktır. Bu anlamda bizden beklenen beklentileri karşılayabilmemiz için önce beklentileri bilmemiz gerekir. Bunun da en güzel yolu, toplantıda bize gelen sorulardaki ve bizim sorduğumuz sorulara verilen cevaplardaki verileri toplamakla mümkündür.

Veli toplantısı konusunu iki alt başlık altında açıklayalım;

  1. Veli toplantısının altın kuralları,
  2. Veli toplantısında nasıl veri toplanır?

Veli Toplantısının Altın Kuralları

  1. Veli toplantısının duyurusu toplantıdan en az 10 gün önce velilere bildirilmelidir. Yoğunluktan dolayı velilerimizin unutabilme ihtimaline karşı toplantıya üç gün kala toplu veli gruplarından toplantı tarihi tekrar hatırlatılmalıdır. Toplantı saati, yeri ve gününün belirtildiği not kağıtları öğrencilere verilerek ailelerine ulaştırılması istenmelidir. Bu konudaki uyaranları fazla tutmamız, velilerimizin katılımının yüksek olmasını sağlayacaktır.
  2. Toplantının yapılacağı sınıfın, toplantı ortamına uygun şekilde hazırlanması, sınıf panosunda her öğrencimizin çalışmalarının asılmış olması çok önemlidir. Sınıfa giren velinin çocuğun çalışmalarını panoda görmesi, öğrencinin sınıfta kabul görüldüğünün anlaşılmasını destekleyecektir.
  3. Toplantının samimi bir ortamda gerçekleşebilmesi için çay ikramı yapılması güzel bir yaklaşım olur. Velilerimizin toplantıya hangi algı ile geldiklerini kestiremeyiz. Geçmişte olumsuz anısı olan velilerimizin toplantıda rahat olmaları ve samimi şekilde iletişim kurabilmeleri önemlidir.
  4. Güler yüzlü, veliler ile aynı tarafta olduğumuzu hissettiren içtenlik ile açılış konuşması yapılarak toplantı başlatılmalıdır. Konuşmanın başlangıcı ve gidişatı nasihat eden, ders anlatan öğretmen tavrından ve eleştiri dilinden uzak olmasına dikkat edilmelidir.
  5. Toplantı gündem maddeleri her velimizin oturduğu sıralara çoğaltılarak birer adet dağıtılması, başarılı bir stratejidir. Muhtemelen bize durum analizinde bulunup tavsiyeler ile gelecek velilerimiz olacaktır. Velilerimizin bu analizlerini toplantının başında gündem maddeleri arasında görmeleri, fark ettikleri konuları bizim de fark ettiğimiz algısının oluşmasını sağlayacaktır.
  6. Çocuğu hakkında bilgi almak için veli toplantısına gelen veliye toplantı boyunca hiçbir açıklama yapılmaması, toplantının tamamının genele hitap etmesi velide çocuğunun fark edilmedi algısı oluşmasına fırsat verir. Toplantının öncesinde her öğrencimiz için olumlu en az iki maddenin not alınması ve toplantıda dile getirilmesi veliyi memnun edecektir. Toplu veli toplantılarında olumlu söylemler kullanılmalı, hiçbir öğrencinin zayıf yönlerine değinilmemelidir.
  7. Destek veya yardım alması gereken öğrencilerimizin görüşmeleri, daha geniş bir zamana vereceğimiz bireysel toplantıya bırakılmalıdır. Öğretmenimizin “Öğrencim zeki ama çalışmıyor, dersleri dikkatli dinlemiyor, ödevlerini düzenli yapmıyor,” şeklinde olumsuz yapacağı veli toplantısının, verimli ve başarılı geçmesi zordur. Muhtemelen bu şekilde uyarılan velinin bir sonraki toplantılara katılmak istemeyeceği çok da şaşırılacak bir durum olmaz.
  8. Veli toplantısının acısı, evdeki çocuklardan çıkarılmamalıdır. Bunun için velilerimize gerekli tembihleri yapmalıyız. Bu konuda okulumuzda bulunan rehberlik biriminden, velilerimizin yaklaşımlarının nasıl olması gerektiği konusunda 10 dakikalık yapıcı bilgilendirme konuşması yapması istenilebilir.
  9. Öğrencilerimizin nasıl çalışması gerektiği konusunda destekleyici açıklamalar yapılması yerinde bir konu olacaktır. Verimli çalışma yöntemlerinin sene başı veli toplantısında dile getirilmesi, birçok konuda bize ve öğrencilerimize kolaylık sağlayacaktır. Mesela; Sürekli ders çalışma planları yapılıp programlara sadık kalınamaması, tv başında ödev yapılması, kitap çalışmalarında aile üyelerinin kitap okuyarak destek vermesi, masa başında uzun süre çalışma yapılmasına rağmen başarılı olunamamasının nedenleri ve çözümleri detaylı şekilde izah edilmelidir.
  10. Yeni dönem içi planlardan, sınav ve puan sisteminden, öğrenci takip çizelgesinden bahsedilmelidir. Bu öğrencilerimizi her alanda geliştirmek istediğimizi ve bunu tek başımıza yapmamızın mümkün olmayacağının bilinmesini sağlar. Velilerimizin desteğine ihtiyaç duyduğumuzu dile getirmemiz, eğitimde veli iş birliğinin sağlanabilmesi için güzel bir adımdır.
  11. Toplantı sonlandırılmadan önce veliler ile beraber alınan kararlar paylaşılmalıdır. Toplantıya katılamayan velilerimize e-mail veya sms yolu ile kararların paylaşılması, toplantıda alınan kararların ciddiye alınmasını destekleyecektir.
  12. Veli toplantısı iyi dilek ve temenniler ile sonlanmalı, veliler ile vedalaşarak uğurlanılmalıdır.

Veli Toplantısında Nasıl Veri Toplanılır?

Veli tarafından veri toplama, yaşanabilecek problemler için öncesinde ideal çözümleri bulmamız için önemlidir. Örneğin; ailenin yaş ortalaması, eğitim durumu, evde aile dışında kalan birinin olması, ailenin ayrı yaşama durumları, sağ olması gibi ailevi bilgilere, öğrencinin geçmiş eğitim dönemindeki ders başarısına, kronik rahatsızlık gibi sağlık durumu hakkında bilgilere sahip olmalıyız.  Bu verileri sözlü iletişim yolu ile öğrenmemiz velide kendi çocuklarının değer gördüğünün bilinmesini sağlar. Bu da özellikle eğitim konusunda rahat olan aileyi, eğitimin içine dahil etmiş olur.

Yapacağımız bireysel toplantıdan önce veri toplamak için sorular hazırlamamız önemlidir. Sorulacak olan soruların cevaplarının kısa ve açıklayıcı olmasına dikkat edilmeli, genelden özele sıralamasında sorulmalıdır. Özellikle bu sorular ve yaklaşımımız, hedefimiz olan öğrenciyi tanımaya çalışmanın dışına çıkmamalıdır. Veli tarafından aldığımız kişisel verileri başka bir veli ile paylaşmamız, “bazı veliler de…” diyerek ima yolu ile örnekleme yapmamız doğru olmaz.

Yapacağımız veli toplantısının başarılı geçmesi dileğiyle.

Saygılarımla.

Son Okunanlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

81TakipçilerTakip Et
spot_img

Son Yazılar